Bir kullanıcının bu soruyu sormasının iki nedeni olabilir;
1.si, maillerinin Google veya çalışanları tarafından görülebileceği endişesi.
2.si, Google’ın sistemlerinin teknolojik tehditlere karşı yetersiz kalabileceği.
Hepimiz biliyoruz ki 2. şık asla hiç kimsenin aklına gelmez. Burada ele alınması gereken konu 1. şık, yani Google’a ne kadar güvenebiliriz sorusudur?
Bu soruya yanıt ararken kısa süreliğine kendinizi Google’ın ortaklarından birinin yerine koyun lütfen. Global markaların en çok dikkat ettikleri hususlardan biri, Markaya Duyulan Güven’dir. Bu güveni tesis etmek son derece zahmetli, zaman alan, pahalı bir iştir ve kaybedilmesi, kazanılmasından çok daha kolaydır. Marka değerine sahip tüm firmaların para kaybetmeyi daima göze alabileceği bir konudur Güven. Siz 400 Milyar Dolarlık bir dünya şirketi sahibi olsanız böyle bir riski göze alır mıydınız?
Hangi şirketin e-postalarındaki bilgiler bu kadar değerli olabilir. Google yöneticileri böyle bir şeye elbette tevessül etmez. Peki Google çalışanları? Aslında önceki yanıtla bu soru arasında önemli bir ilişki var. Şöyle ki; 400 Milyar dolarlık bir şirket, şans eseri ortaya çıkmamıştır. Bu şirketin yöneticileri bu kadar mahrem bir konuyu çalışanlarının insiyatifine bırakmayacak kadar zeki insanlardır.
Yani sözün özü, bu seçenek de devre dışıdır. Hiç bir Google çalışanı, sizin e-postalarınızın içeriğini göremez. Ancak hesabınızla ilgili demografik verileri görebilirler. Bu bilgileri görebilmeleri için, sizin bir hata rapor etmenizi gerektiğinizi de hatırlatırız. Yoksa hiç bir çalışan, keyfi olarak sizin mail trafiğiniz hakkında demografik de olsa bilgileri göremezler. Nedir bu demografik bilgiler? Günde kaç e-posta alıp gönderdiğiniz, yaşadığınız teknik sorunlar, hangi ülke ve şehirde olduğunuz, bulunduğunuz saat dilimi, coğrafi konumunuz gibi kamuya açık, kişisel mahremiyet içermeyen bilgiler olabilir. Daha fazlası asla mümkün değildir.
Teknolojik tehditler hakkında bir-iki söz söylemek gerekirse; Google, şüphesiz dünyanın en iyi mühendislerini çalıştıran yazılım şirketlerinden biridir. Bu, hiç bir Hacker’ın asla bu sistemleri sabote edemeyeceği anlamına gelmemekle beraber, Hackerlar, genellikle büyük sistemlerle değil, kullanıcıların zaaflarıyla ilgilenirler. Google ise kullanıcı tarafında da işini sağlama almak üzere çeşitli tedbirler geliştirmeye devam etmektedir. Google Authanticator, bunlardan sadece birisidir. Google Authanticator; kullanıcı adı ve şifrenin yanında, cep telefonunuzda üretilen 3. bir şifreyi girmenizi isteyen basit kullanımlı bir uygulamadır.
E-posta hesaplarınızı ister bir Hosting şirketinin sanal sunucularında, isterseniz şirketiniz bünyesindeki fiziksel bir sunucuda saklayın ve Antivirüsler, Firevall’lar vs. ileri seviye tedbirler alın, elde edeceğiniz teknolojik güvenlik düzeyi, Google’da olduğundan çok daha düşük olacaktır.
Son olarak; eğer mevzu bahis e-postaların tutulduğu firmaların çalışanları ise, hosting firmalarındaki çalışanları hiç tanımadığımızı, kendi bünyemizdeki çalışanların ise ebediyen bizimle çalışmaya devam etmediklerini de hatırlatmakta yarar var.
Dünyanın en büyük 500 şirketinin 300’nün ve milyonlarca diğer işletmenin bu altyapıyı kullanmakta oluşu ise, Google’a duyulan güvenin global bir göstergesidir. Endişe etmeyin, mailleriniz, onları Google’a teslim etmeden önce sahip olduklarından çok daha fazla güvendedir.
Kalın sağlıckla.
コメント